9 Şubat 2017 Perşembe

Murat Başarı Camii Açılışı 2014

Bu yazı Murat Başarı Camii'nin açıldığı 2014 yılında yazılmıştır. Fotoğraflar Mehmet Emin Keskin'e yazı ise Faruk Kaplan'a aittir.
Biga’da Eski Garaj’ın yanında yıllardır bulunan ve kimilerine göre Garaj Camii olarak adlandırılsa da asıl adı Dr. Tevfik Başarı Camii olan ve görenlere muhteşem bir mühendislik dedirten yapı, yıllar önce binanın isim babası hayırsever Tevfik Başarı Beyefendi tarafından yaptırılmıştı. Yakın zaman içerisinde yine aynı aile Dr. Leman Başarı Anaokulu’nu yaptırarak hayırlarını ziyadeleştirmişti.
Biga Belediye Başkanı Sayın Mehmet Özkan’ın da katılımıyla 21 Şubat 2014 tarihinde açılışı yapılan Murat Başarı Camii, yine aynı aile efradı tarafından yapılmış ve daha önceki mühendislik eseri caminin aynı mimari tarzı olarak hizmete girmiştir.
İki yapının da aynı mimaride ve bir o kadar güzellikte olması akıllara şunu da getiriyor, Başarı Ailesi’nin bu hayırları belki de Biga Camii mimarisinin örnekleri olarak geleceğe taşınacak ve Biga tarzı denince bu yapılar akla gelecektir, umuyoruz.
Bu yapılarla ilgili dikkatimizi çeken başka bir durum da şudur:
Biga’da belli yıllarda camilerin ve önemli yapıların dış cephe boyaları değişmekte ve 5 yıl önce yeşil olan rengi 5 yıl sonra kahverengi olarak görülebilmektedir. Ancak Tevfik Başarı Camii, yapıldığı günden bu yana aynı renk ve desende boyanmaktadır. Bu istikrar camiyi daha da önemli konuma getirmektedir. Biga’daki diğer camilerde de renk seçimi başlangıçta nasılsa o şekilde istikrarlı devam etmesinin daha güzel ve uygun olacağı kanaatindeyiz.
Bu camiyi yaptıran hayırsever Başarı Ailesi’ne şehrimize kattıkları bu değerler için teşekkürlerimizi bildiriyor ve bu yapıların şehrimize hayırlar getirmesini diliyoruz.
Fotoğraflar: Mehmet Emin Keskin, Haber: Faruk Kaplan



















































0 yorum:

Reklam

Popüler Yayınlar

Recent Posts