5 Mart 2017 Pazar

Yeniceköy

2013 yılında yapılan halkoylamasıyla köy statüsünden mahalle statüsüne alınan Yeniceköy, Biga'yla birleşmiş durumdadır. Hatta Biga'nın mahallelerinin ortasında kalmış ancak yıllarca köy statüsünü korumuştur. Şimdi ise asıl hüviyetini kazanmıştır. Yeniceköy ile ilgili linkleri verdikten sonra detaylı bilgileri paylaşacağız...



YENİCEKÖY NOTLARI....
Altmışlı yıllardan önce Biga'ya bağlı bir bucak olan şimdi ilçe statüsünde yer alan Yenice ilçesi ile aynı ismi taşıyan Yenice, yıllar içerisinde iki yer arasında ayrımı yapabilmek için Yeniceköy olarak adlandırılmıştır. Biga'ya çok yakın olup, adeta şehrin bir çok mahallesinden Biga çarşı merkezine daha yakın olan Yeniceköy, uzun yıllar ayrı bir köy statüsünde yer almıştır. Bu durum yerel seçimlerde buradaki halkın Biga Belediye seçimlerine iştirak edememesi vb. gibi durumları beraberinde getiriyordu. Bunun yanında köy statüsü ise hayvancılık vb. işlerin daha kolay yapılabilmesini de sağlıyordu. Ancak; şehir merkeziyle bu kadar bütünleşmiş bir yerin ayrı bir köy statüsünde değerlendirilmesi epey zorlukları da beraberinde getiriyordu. 2013 yılında köyde yapılan oylamayla Yenice Köyü, Biga'nın bir mahallesi durumuna getirilmiştir. Büyükşehir yasasıyla tüm köylerin mahalle statüsüne büründürüldüğü ülke genelinden nasibini henüz Çanakkale almadı, biz 2010 yılı öncesindeki statüleri ile köylerimizi yayımlamaya devam edeceğiz.




 Yeniceköy Tarihçesi (Engin Gürsu)

Eski bir Rum köyüdür. Önceki adına kayıtlarda rastlanmamaktadır. 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sonrası, baskılara dayanamayan ve 1893 (Rumi 1309) yılında, Bulgaristan’ın Pravadi, Osmanpazarı, Totrakan, Razgrat (Hazargrat) ile Kosova-Prepol ve Kırım’dan anavatana göç eden muhacirler de bu köye yerleştirilir. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Balkanlarda yaşayan Türkler ile Türkiye’de yaşayan Rumların değişimi (mübadele) sonucu, 1925 yılında Yunistan’ın Selanik Kasabası Florina Köyü ile Dedeağaç Kasabası Sofular Köyü’nden, gelen Türk göçmenlerin bu köye yerleştirilmesiyle “yeni kurulan köy” anlamında “YENİCE” adı verilir.
Kaynak: Engin Gürsu, Biga-Pegai, 18-09-2001, Biga Doğuş Gazetecilik, Matbaacılık, Yayıncılık Ltd. Şti.



0 yorum:

Reklam

Popüler Yayınlar

Recent Posts